Podne obloge - vrste materijala

Polipropilen

Polipropilen (PP) je najcešci materijal za sinteticke tepihe . Polipropilenski tepisi dobro podnose kiseline i izbeljivace što omogucava jednostavnije cišcenje cak i jacim sredstvima. Oni odbijaju vlagu terajuci je sa osnove tepiha ka površini i brzo se suše.

Otopran je na mrlje cija je osnova voda, pa je tako idealan tepih za prostorije u kojima deca cesto prosipaju tecnost ali i za one koji imaju kucne ljubimce. Zbog svojstva antistaticnosti koristi se u sobama sa racunarima i drugom tehnikom. Ukoliko je krace šišan, pogodan je za stolice sa tockicima i kolica.

Poliester

Poliester (PE) je drugi popularan sinteticki materijal za izradu tepiha. Poliesterski tepisi imaju visok sjaj, deluju glamurozno i ugodno na dodir. Odbijaju vlagu ?to ih cini otpornim na budj i necistoce na bazi vode, te jednostavnim za ci?cenje. Moljci ih zaobilaze u sirokom luku, kao i polipropilenske tepihe.

Vuna

Vuna je prirodno vlakno koje se najduže koristi u izradi raznih tkanina. Korišcenjem vune kao sirovine, tepih dobija na vrednosti. Zbog svojstava vune, vuneni tepisi su dugotrajniji i lakše se održavaju, jer vunena vlakna imaju posebnu zaštitu, a “poleganje” flora je daleko manje. Vuna nije zapaljiva i sadrži malu kolicinu vlage iz vazduha, koja zajedno sa hemijskom strukturom vune, sprecava sagorevanje.

Najkvalitetnija vuna na svetu koja se koristi u industriji tepiha je novozelandska vuna, jer sadrži najveci udeo dugackih vlakana zbog cega se znatno manje linja, omogucuje ujednalen i konstantan kvalitet tepiha, zbog specificne strukture vlakna kvalitetno i ujednaceno se boji.

Akril

Akril je sinteticki materijal po izgledu i na dodir slican vuni. Boje su svetle i postojane. Antistatican je, otporan na mrlje, lak?e se cisti od vune, ali je i kraceg veka nego vuneni tepih. Odbija vlagu i brzo se suši te nije podlo?an plesni. Koristi se i kod tepiha mešanog sastava.