fbpx Sastav tepiha – da li je važan? | Tepisi De Valk – Tepisi, Vinil, Veštačka trava, Itisoni

Sastav tepiha – da li je važan?

Iako pri kupovini i nije u prvom planu, sastav tepiha je veoma bitan. Materijali odreduju njegovu cenu, izdržljivost, održavanje, intenzitet boja, primenu. Materijali od kojih se proizvode tepisi mogu se podeliti na sintetičke i prirodne. Sintetički tepisi su danas najpopularniji i najtraženiji. Cenovno izuzetno pristupačni, laki za održavanje, moderni i lepih boja brzo su osvojili tržište.

Polipropilen

Polipropilen (PP) je najčešći materijal za sintetičke tepihe . Polipropilenski tepisi dobro podnose kiseline i izbeljivače što omogućava jednostavnije čišćenje čak i jačim sredstvima. Oni odbijaju vlagu terajući je sa osnove tepiha ka površini i brzo se suše. Otopran je na mrlje čija je osnova voda, pa je tako idealan tepih za prostorije u kojima deca često prosipaju tečnost ali i za one koji imaju kućne ljubimce. Zbog svojstva antistatičnosti koristi se u sobama sa računarima i drugom tehnikom. Ukoliko je krace šišan, pogodan je za stolice sa točkićima i kolica.

Akril

Akril je sintetički materijal po izgledu i na dodir sličan vuni. Boje su svetle i postojane. Antistatičan je, otporan na mrlje, lakše se čisti od vune, ali je i kraćeg veka nego vuneni tepih. Odbija vlagu i brzo se suši te nije podložan plesni. Koristi se i kod tepiha mešanog sastava.

Viskoza

Viskoza se vodi kao sintetički materijal ali je napravljen iz prirodne celuloze. Ima visok sjaj pa ga često proglase za svilu. Po karakteristikama viskoza je slična pamuku. Viskozni tepisi su tanji, jednostavni za održavanje, jeftini i živih boja. Trajnost im je u skladu sa cenom.

Vuna

Vuna je najpopularniji prirodni materijal za izradu tepiha. Vuneni tepisi koštaju više nego sintetički. Cene vunenih tepiha zavise i od gustine tkanja kao i od kvaliteta vune. Najkvalitetnija i najtraženija je novozelandska vuna. Vuneni tepisi su nekada bili mamac za moljce, danas se oni tretiraju sredstvima protiv letećih napasnika. Vuneni tepih, uz pravilno održavanje, može da traje i do 50 godina. Jedno od najvažnijih svojstava vune je otpornost na grinje, česte uzročnike alergija kod čoveka. Vuna je otporna na vatru i visoke temperature. Ima dobre izolatorske sposobnosti. Prima i otpušta vlagu i tako deluje kao prirodan regulator vlažnosti u prostoriji. Ipak, kod konstanto velike vlage vuna nije dobar izbor zbog moguće pojave budji i neugodnog mirisa. Vuna nema osobinu antistatičnosti, pogotovo kada je suv vazduh. Od nečstoća i mrlja problematični su krv, čaj, vino, kafa. Vuneni tepisi nisu najbolji izbor ukoliko imate kućne ljubimce.